FotoJeroen.nl

BEGIN STUDIO LOCATIE NAAKT SPORT 360 OVERIG TIPS VIDEO'S WORKSHOPS VRAGEN? INFO ENGLISH

Alles over naaktfotografie

Introfoto naaktfotografie

Een model op de foto zetten is soms voor een fotograaf die dat niet vaak doet een hele stap. Een model wat gedeeltelijk gekleed is of helemaal naakt is dan misschien nog wel een stapje verder. In dit artikel leg ik een aantal dingen helder uit. Ook geef ik een paar tips waarmee je alles makkelijker kunt laten verlopen.

Download dit document in PDF

Inhoudsopgave

De wet
Model vinden
Omgaan met je model
Bedekt naakt
Onbedekt naakt
Scapes
Publiceren
De wet

Eerst even een belangrijk stukje. Je kunt in Nederland niet zomaar iedereen naakt fotograferen. Daar zijn regeltjes voor. Alles in dit land is wel geregeld en voor het fotograferen en poseren kennen we de auteurswet en het portretrecht. Bij naaktfotografie komt ook het wetboek van strafrecht om de hoek kijken.

Volgens de wet ben je meerderjarig wanneer je de leeftijd van 18 bereikt. In feite kun je dan doen en laten wat je zelf wilt.
Tot je 18e heb je van je ouders voor veel dingen nog toestemming nodig, zo ook voor poseren bij een fotograaf.

Naakt poseren is echter iets anders volgens de wet. Volgens de Nederlandse wet valt het naakt poseren onder het wetboek van strafrecht. Volgens het wetboek mag je in Nederland vanaf je 16e seksueel actief zijn met meerderjarigen. Je zou als 16 of 17-jarige dus ook naakt mogen poseren voor de camera van iemand die 30 is. Hier zitten wel weer wat haken en ogen aan, het kan niet zomaar. En daarnaast is het fotograferen misschien wel toegestaan maar voor publiceren van de foto's is weer wel toestemming van een ouder of voogd nodig.

Mijn advies; maak gewoon geen naaktfoto's van iemand die minderjarig is. We leven in een tijd waarin mensen erg beschermend zijn ten opzichte van (hun) kinderen. En dit is ook terecht. Er zijn genoeg mensen die het niet om mooie foto's gaat maar die hele andere bedoelingen hebben. En ook al is dat bij jou niet het geval natuurlijk; het stempeltje is snel gezet.

Voorkom voor jezelf gewoon de kans op een hele hoop ellende en fotografeer modellen van boven de 18.

Model vinden

Voorbeeldfoto naaktfoto

Het begint natuurlijk allemaal met een model voor de camera.
En bij naaktfotografie is dat toch net even iets anders dan een vriendin uit je omgeving benaderen. Naaktfotografie is toch een stapje verder dan gewoon poseren. Niet iedereen zal naakt willen poseren en hier zijn goede redenen voor te bedenken. Dat kan te maken hebben met een baan, familie of gewoon dat een model er geen behoefte aan heeft. Het naakte lichaam blijft toch iets persoonlijks en iedereen gaat daar ook anders mee om. Het is daarom iets lastiger om een naaktmodel te vinden en een model wat naakt poseert zal dat misschien ook niet zomaar bij iedereen voor de camera doen.

Als je een model zoekt voor naaktfotografie ben vanaf het begin af aan duidelijk daarin. Het is zonde van iedereen zijn tijd als jij pas op het moment van fotograferen aangeeft dat je naaktfoto's wilt maken.

Maar hoe pak je het aan als je een model zoekt voor naaktfotografie?

Begin met een idee. Voordat je mensen gaat benaderen denk eerst eens na over wat voor foto's je wilt maken. Gewoon iemand benaderen of hij of zij ook naakt wil poseren zal je weinig respons opleveren. Wanneer je komt met een concreet idee dan heb je al meer kans op slagen. Dus denk er vooraf over na. Zoek voorbeelden erbij, schrijf het voor jezelf eens uit.
Maar dit verschilt natuurlijk al weinig met een gewone shoot.

Als je je idee voor ogen hebt dan moet je op zoek. Wat voor model zoek je? Dat kan een dame zijn met lang blond haar maar ook een man met kort haar.

De meest gezochte modellen zijn toch van het vrouwelijk schoon maar ook van het mannelijk lichaam zijn naakten te maken. Een gespierde torso of bilpartij kan een krachtige foto opleveren. Iets totaal anders dan de zachtheid van een vrouwelijk lichaam.

Wanneer je alles een beetje duidelijk op een rij hebt staan dan kun je echt concreet op zoek gaan. Je kunt op social media een oproep plaatsen. Zo zijn er groepen waar fotografen en modellen elkaar kunnen ontmoeten.
Daarnaast kun je ook op websites een oproep plaatsen. Denk aan sites als Modelmayhem.com (engelstalig maar best veel Nederlandse modellen), Artenudo of Mymodel.nl. Daarnaast kun je ook nog modellen met een eigen website rechtstreeks benaderen natuurlijk.

Naakt poseren voor de camera is iets anders dan gekleed. Een naakt fotograferen is ook iets anders dan een gekleed model fotograferen. Er komen meer dingen bij kijken en je dient eigenlijk ook een beetje te laten zien dat je dat onder de knie hebt.

Zoals ik al eerder vertelde zijn modellen iets lastiger te vinden voor een naaktshoot dan voor een geklede shoot. Ze zijn ook selectiever. Jij dient als fotograaf ook aan te kunnen tonen dat je iets in je mars hebt. Als basis dien je gewoon al een fatsoenlijke portfolio te hebben waarin je laat zien dat je van geklede dames (of heren) al fatsoenlijke foto's kunt maken.

Wanneer je nog nooit een naakt hebt gefotografeerd is het natuurlijk lastig om daar iets van in je portfolio te stoppen. Het is misschien wel de moeilijkste fase om een model in te vinden; je kunt immers nog niets laten zien.
Ben dan ook niet bang om een model te betalen. Dit zijn vaak namelijk modellen met ervaring en ook in het naakt poseren. Ook dat is namelijk iets anders dan gekleed poseren. Met een ervaren model heb je een betere kans op moooiere foto's om een start in je portfolio te maken. En de drempel om te poseren is wat lager als jij gewoon bereid bent te betalen.
Daarnaast zijn er modellen die gewoon niet op basis van TFP naakt willen poseren. Het is ook een kwestie van vraag en aanbod. Er is meer vraag naar naaktmodellen dan dat er aanbod is.

Omgaan met je model

Wanneer je een model gevonden hebt en de dag is daar dat je elkaar treft dan gelden er natuurlijk de normale omgangsnormen zoals je die ook met geklede modellen hebt. Als fotograaf stel je je even netjes voor en je drinkt even een kopje koffie om wat met elkaar te babbelen. Een hoop dingen die je normaal al doet om je model op zijn of haar gemak te laten voelen gelden ook bij naaktfotografie.

Bij naaktfotografie gaat het echter nog wat verder. Het is voor het model toch even net een stapje meer als het om intimiteit gaat. Een model moet, gekleed, ook al vrij veel van zichzelf laten zien. Bij naaktfotografie is er natuurlijk niets meer waar ze zich achter kan verschuilen.

Je kleed je niet zomaar iedere dag uit voor een wildvreemde. En jij als fotograaf bent een wildvreemde. Dit geld niet voor ieder model hoor. Er zijn er ook bij die schaamteloos in de studio rondlopen. Maar er zijn genoeg modellen die het misschien in het begin toch even onwennig vinden.

Hier moet je je als fotograaf ook gewoon serieus opstellen. Je contact met het model is dan misschien nog wel belangrijker als bij een normale shoot. Je moet blijven coachen om je model aan te sturen. Dit is niet makkelijk en vergt wat ervaring maar het is belangrijk dat je model weet of ze goed bezig is en dat ze zich op haar gemak voelt.

Wat erg kan helpen is een visagiste. (zie ook het stuk over Visagie bij modelfotografie) Een visagiste is natuurlijk door haar werk al een meerwaarde voor de foto maar daarnaast kan ze je ook assisteren. Als er bijvoorbeeld storende haren in de weg zitten dan kan een visagiste dat misschien makkelijker opzij doen. Jij ziet als fotograaf om te beginnen misschien ook niet alles maar het is voor een visagiste (een vrouwelijke dan wel) makkelijker om even iets bij een model te doen. Ze heeft immers als voorbereiding voor de shoot de visagie al verzorgt en er is daardoor al een beetje een bepaalde band. Een model zal een visagiste dichterbij laten dan een fotograaf als het gaat om persoonlijke ruimte.

Kom in ieder geval zelf niet zomaar in die persoonlijke ruimte. Ik hang zelf graag in de kroeg aan de bar maar ik hou er niet van als een onbekende zomaar aan me komt hangen. Ik raak daar best wat geïrriteerd van.
Dat zal voor een model in de studio nog veel erger zijn. Zeker als het een naaktmodel betreft. Het laatste waar ze op zal zitten te wachten is het als jij als fotograaf even een armpje goed komt leggen. Wanneer een model een ongemakkelijk gevoel krijgt omdat jij te dicht bij komt, of om wat voor reden dan ook, dan zie je dit terug in je foto's.

Doe bij naaktfotografie dus nog dat stapje extra dan normaal om je model in haar comfortzone te houden. Zorg voor een leuk muziekje, een behagelijke studio, wat dan ook. Als het model zich comfortabel voelt zal ze makkelijker poseren en krijg jij betere foto's.

Nog een kleine tip; vraag aan je model of ze een badjas meeneemt. Wanneer je niet aan het fotograferen bent of je moet je licht verbouwen dan kan ze die gewoon aantrekken. Loopt toch even net wat makkelijker rond voor het model.

Bedekt naakt

Voorbeeldfoto bedekt naakt

Een vorm van naaktfotografie waarbij de borsten (gedeeltelijk) bedekt zijn en ook de schaamstreek is niet zichtbaar.
Het is weinig anders om naar te kijken dan een model in lingerie of in badkleding.

Toch is het poseren voor een model al snel anders dan in bikini. Het is toch het gevoel dat je daar naakt staat ondanks dat er niets bijzonders te zien zal zijn op de foto.

Bedekt naakt kan soms misschien nog wel interessanter zijn dan onbedekt naakt. Het laat voor de kijker iets suggestiefs over.

Hoe je de naaktheid van je model bedekt kan op verschillende manieren. Het kan natuurlijk met armen of benen maar ook met doeken, zoals in het voorbeeld, of met kleding. Wees creatief en verzien iets moois. Let er op dat het niet te gekunseld overkomt maar dit is ook een kwestie van ervaring bij zowel model als fotograaf.

Onbedekt naakt

Voorbeeldfoto onbedekt naakt

Een stap verder is natuurlijk het onbedekte naakt. Je kunt hier zo ver in gaan als dat jij en het model willen. Je kunt, zoals in het voorbeeld hiernaast, subtiel een stukje borst met tepel in beeld brengen maar het model ook ten voeten uit frontaal naakt fotograferen. Natuurlijk heb je hier vooraf over gesproken.

Er zijn vele stijlen om naakten te fotograferen. In mijn eigen stijl hang ik een beetje naar de 17-eeuwse schilders. Andere vormen zijn bijvoorbeeld glamour (zoals je in de Playboy ziet) of Pin-up geïnspireerd op posters uit de 40-er en 50-er jaren. Net als bij geklede modellen is je eigen creativiteit de belemmerende factor.

Bespreek vooraf wel hoe ver je gaat bij onbedekt naakt. Persoonlijk ben ik geen fan van het in beeld brengen van de schaamstreek. Het gaat voor mij net een stapje te ver. Maar het kan natuurlijk wel. En ook dan kun je kiezen in welke vorm je dat doet. Ben vooraf meer dan duidelijk wat je als fotograaf wel wilt en wat niet. Vraag ook aan het model wat zij wel wil en wat ze niet wil. Juist vooraf. Denk aan dat stukje comfort van het model; zij moet zich op haar gemak voelen.

Scapes

Voorbeeldfoto scapes

Een aparte vorm van naaktfotografie zijn zogenoemde Scapes. Bij scapes is het menselijk lichaam het onderwerp en is het hoofd van je model vaak niet in beeld. Het gaat echt over vormen en het licht op het menselijk lichaam.

Goede scapes maken is ook een vak apart hoor. Je dient echt te weten wat je licht doet en welke hoeken wel werken en werken niet.
Vaak is het met scapes een spel van licht en donker. Door de schaduw van strijklicht kun je de prachtige vormen van het menselijk lichaam schitterend accentueren.

Zorg dat je studio goed donker is zodat je via het instellicht van je flitser kunt zien wat er veranderd. Bedenk ook dat een kleine draai van je model al voor een totaal andere foto kan zorgen.

Publiceren

Tot slot nog een noot over het publiceren van de foto's. Wanneer je klaar bent en je foto's netjes hebt afgewerkt dan wil je dat misschien ook delen met de hele wereld.

Uiteraard heb je vooraf aan het model verteld wat je met de foto's wilt gaan doen. Zijn ze voor je eigen website of zet je ze ook op je Facebookpagina? En ga je het model dan taggen of juist niet? Allemaal dingen die je vooraf duidelijk moet hebben. Ook zul je ze niet zomaar overal neer mogen zetten op internet. Op Facebook is het in beeld brengen van een tepel of schaamstreek niet toegestaan. Je zult je foto's dan moeten censureren.

Spreek niet alleen vooraf met het model door wat voor foto's je gaat maken maar heb het ook zeker over wat er na het fotograferen met de foto's gaat gebeuren.