Introfoto algemeen

Tips over achtergronden


Wat je in beeld brengt, daar leg je soms onbewust de meeste nadruk op. Maar sta ook eens stil bij waar de nadruk niet op ligt.
Je onderwerp staat vaak prominent in beeld, maar wat je juist niet prominent in beeld brengt kan de aandacht naar je onderwerp leiden. Of het kan je onderwerp extra benadrukken.


Vaak staan deze dingen in de achtergrond en daarom is het ook belangrijk om na te denken over wat er in je achtergrond gebeurd. Misschien wel net zo belangrijk om over de achtergrond na te denken als wat er in de voorgrond gebeurd.

Download dit document in PDF

Inhoudsopgave

Om te isoleren
In het totaalplaatje
Je locatie in beeld
Als voorgrond
Als sfeerverhogend
Verkeerd


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om te isoleren

Deze koe is in close-up gefotografeerd. Gewoon op een nazomerse middag in de Nederlandse polder (wist u dat we eigenlijk in een schitterend land leven en dat je voor mooie natuurfoto's echt niet naar het buitenland hoeft?)

De foto is een leuk portret van de koe. Door het open diafragma, in dit geval f/5.6, en het lange brandpunt, in dit geval 400mm, krijg ik een mooi onscherpe achtergrond. De aandacht blijft daardoor op de koe.
Maar door het vele groen van de bossen en de onscherpte daarvan, blijft de aandacht ook op die koe. Je gaat niet zo snel op zoek naar wat er naast die koe nog meer te beleven is.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond in het totaalplaatje

Als ik dan meer ga uitzoomen dan ga ik alweer veel meer in beeld brengen. En kan ik ook alweer veel meer gaan vertellen. Ik moet echter ook beter op gaan letten.

Dit is niet dezelfde koe, die beesten blijven namelijk niet stilstaan wanneer jij het wilt. Nee, dit is 50 meter verder als de eerste foto. Dat kwam ook iets beter uit met de omgeving. Ik breng nu namelijk meer in beeld van dat Nederlandse polderlandschap.

Waar de eerste foto alleen groen als achtergrond had, breng ik nu ook een complete boom in beeld. En meer gras. En rechts zelfs een stukje van een boerderij.

De koe wordt minder belangrijk. Hoewel het natuurlijk wel om die koe draait, daarom ligt de focus ook daarop. Door veel meer in beeld te brengen, vertel ik ook meer over de omstandigheden waarin de koe moet (of mag) leven.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De locatie om te laten zien waar je bent

Een ander voorbeeld waarbij de achtergrond iets vertelt over de omgeving waarin het gebeurde.

Dit bootje met duikers van de brandweer begeleide de intocht van Sinterklaas. De boot vaarde iedere keer aan de kant waar ook de zon stond, dus het zou een foto met tegenlicht worden. Ik zou compleet op de boot hebben kunnen inzoomen, maar ik wilde ook wat van de omgeving laten zien.
Leg je hand maar eens op de bovenste helft van de foto zodat alleen het bootje en het water zichtbaar is. Dat maakt het minder interessant dan nu.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond als voorgrond

Maar het is niet zo dat je achtergrond de achtergrond moet blijven. Soms kun je je onderwerp ook in de achtergrond hebben en juist met de voorgrond iets extra's doen.

RKC Waalwijk werd in het seizoen 2010/2011 kampioen van de Jupiler League. Feest dus op het Waalwijkse Raadhuisplein. Als ik nu recht voor het podium had gestaan, dan had ik nooit in beeld kunnen brengen hoe druk het was. Althans, niet samen met het feestje op het podium erbij.

Door er voor te kiezen om op een gegeven moment in het publiek te gaan staan, kon ik en de horde toeschouwers en het podium in beeld brengen.
Het grote aandachtspunt blijft natuurlijk het podium, maar dat staat nu in de achtergrond. Maar omdat bijna iedereen in het publiek daar naar kijkt, ga je als kijker ook automatisch naar dat podium kijken.

Mijn voorgrond wordt daardoor eigenlijk de achtergrond in de foto. Althans, als we de 'achtergrond' zien als iets als het gebied wat niet belangrijk is in de foto.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om de sfeer te verhogen

Zoals ik al eerder vertelde kan je achtergrond ook echt sfeerversterkend werken voor het onderwerp in je voorgrond.

Voetbalvereniging Desk won in de laatste fase van de wedstrijd door een doelpunt. De maker van dat doelpunt vierde dat langs de zijlijn. Het publiek in de achtergrond feest natuurlijk vrolijk mee. De blije gezichten in de achtergrond maken het feest in de voorgrond compleet.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om onbedoeld de sfeer te verlagen

En ook een verkeerde achtergrond kan ineens alle sfeer uit je foto halen.

Op de achtergrond zie je het uitvak tijdens de wedstrijd RKC tegen Volendam. Vanuit Volendam waren er vijf supporters meegereisd. De sfeer is weg, de spanning is uit de foto. De speler op de voorgrond is wel scherp, maar door het lege vak erachter blijft je focus niet op de speler.
Het vertelt iets over hoe interessant de supporters de verre uitwedstrijden in de Jupiler League vinden.....

Een aantal voorbeelden met wat uitleg over de achtergrond. Ik hoop dat ik je een beetje kan laten zien waarom het dus belangrijk is om ook rekening te houden met die achtergronden. Het haalt de sfeer eruit als je het niet goed doet. Het leidt de aandacht af wanneer het niet moet.
En als je het wel goed doet, dan maakt het de foto completer als wanneer je er niet op let.

10 Tips Terug naar boven Terug naar de tips Over Tilt en Shift


Fotojeroen per mail Fotojeroen op Facebook Fotojeroen op instagram Fotojeroen op Youtube