FotoJeroen.nl

BEGIN STUDIO LOCATIE NAAKT SPORT 360 OVERIG TIPS VIDEO'S WORKSHOPS VRAGEN? INFO ENGLISH

Tips over achtergronden

Introfoto algemeen

Wat je in beeld brengt, daar leg je soms onbewust de meeste nadruk op. Maar sta ook eens stil bij waar de nadruk niet op ligt.
Je onderwerp staat vaak prominent in beeld, maar wat je juist niet prominent in beeld brengt kan de aandacht naar je onderwerp leiden. Of het kan je onderwerp extra benadrukken.

Vaak staan deze dingen in de achtergrond en daarom is het ook belangrijk om na te denken over wat er in je achtergrond gebeurd. Misschien wel net zo belangrijk om over de achtergrond na te denken als wat er in de voorgrond gebeurd.

Download dit document in PDF

Inhoudsopgave

Om te isoleren
In het totaalplaatje
Je locatie in beeld
Als voorgrond
Als sfeerverhogend
Verkeerd
Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om te isoleren

Deze wielrenner is in close-up gefotografeerd. Het brandpunt was 200mm. Door het open diafragma, in dit geval f/2.8, krijg ik een heerlijk onscherpe achtergrond wat de aandacht echt bij de wielrenner houdt. Maar fietst die wielrenner nu alleen voor zijn plezier of is hij bezig met een wedstrijd. Ook al is de achtergrond onscherp, de andere onscherpe wielrenners vertellen al genoeg; dit is een wedstrijd. Maar door die achtergrond toch onscherp te houden isoleer ik de jongen waar het mij om ging en vertel ik toch een klein beetje meer van het verhaal.

Gebruik objectieven met langere brandpunten en schiet op een open diafragma om de achtergrond heerlijk onscherp te maken. Het zorgt ervoor dat je onderwerp er nog meer uitspringt, als het ware wordt je onderwerp dus geïsoleerd ten opzichte van de achtergrond op die manier.
Zou je het omdraaien, een weidser brandpunt met een meer geknepen diafragma, dan laat je veel meer achtergrond zien maar zal die achtergrond ook veel scherper worden in de foto. Terwijl ik dat in dit geval helemaal niet zo boeiend zou hebben gevonden.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond in het totaalplaatje

Je kunt de achtergrond natuurlijk ook meer betrekken bij je onderwerp. Zoals in dit geval met een model voor een muur. Ik kan er voor kiezen om het model veel verder van de muur te zetten en net als bij de eerste voorbeeldfoto flink in te zoomen en de achtergrond onscherp te maken. Maar dat is eigenlijk zonde. in dit geval versterkt de muur de foto in zijn totaal. Het voegt echt iets toe in het verhaal en ik vind het dan ook belangrijk dat de muur er goed opstaat. Terwijl het eigenlijk gewoon maar achtergrond is. Het draait natuurlijk om het model.

Door een losse flitser te gebruiken, niet op de camera maar meer aan de linkerkant, kan ik het licht enigzins richten op het model waardoor de achtergrond wel wat donkerder houden. Blijft er toch net iets meer aandacht liggen op het model dan op de muur. Maar die muur krijgt nog steeds voldoende licht om de achtergrond nadrukkelijk in de foto te brengen.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De locatie om te laten zien waar je bent

Een ander voorbeeld waarbij de achtergrond iets vertelt over de omgeving waarin het gebeurde.

Natuurlijk gaat het in deze foto om het model. Maar dat niet alleen. Ook het feit dat we boven op een dak stonden speelt mee. Ga ik dan door mijn kniën of plat op mijn buik liggen dan zou ik een foto kunnen maken met alleen de lucht als achtergrond. Maar dan kan ik net zo goed ergens op de grond blijven staan. Juist dat je op het dak staat kun je mooi uitbuiten. Het geeft me de gelegenheid om te laten zien waar ik ben. Weet jij waar het was? (Hint, links zie je de Euromast, google zelf maar waar die staat.)


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond als voorgrond

Maar het is niet zo dat je achtergrond de achtergrond moet blijven. Soms kun je je onderwerp ook in de achtergrond hebben en juist met de voorgrond iets extra's doen.

RKC Waalwijk werd in het seizoen 2010/2011 kampioen van de Jupiler League. Feest dus op het Waalwijkse Raadhuisplein, over het algemeen zijn de resultaten van onze Waalwijkse trots enigzins sporadisch zo positief ;). Maar als ik nu recht voor het podium had gestaan, dan had ik nooit in beeld kunnen brengen hoe druk het was. Althans, niet samen met het feestje op het podium erbij. Je staat dan op een plek waar je moet kiezen. Aan de ene kant het gebeuren op het podium en op dat moment achter je rug het feestgedruis van het publiek.

Maar door er voor te kiezen om op een gegeven moment in het publiek te gaan staan, kon ik het combineren. Met het publiek op de voorgrond geef ik een indruk hoe druk het was en met het podium erbij kan ik nog steeds laten zien waarom het zo druk is.
Het grote aandachtspunt blijft natuurlijk het podium, maar dat staat nu in de achtergrond. Maar omdat bijna iedereen in het publiek daar naar kijkt, ga je als kijker ook automatisch naar dat podium kijken.

Mijn voorgrond wordt daardoor eigenlijk de achtergrond in de foto. Althans, als we de 'achtergrond' zien als iets als het gebied wat niet belangrijk is in de foto.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om de sfeer te verhogen

Zoals ik al eerder vertelde kan je achtergrond ook echt sfeerversterkend werken voor het onderwerp in je voorgrond.

Door bij het podium een klein stapje opzij te doen, kwamen de lampen er mooi bij in de achtergrond. Bij concertfotografie heb je helemaal niets aan de muziek. Dat kun je nu eenmaal niet horen op een foto. Je moet het ergens anders van hebben. De expressie van de artiesten is één natuurlijk. Maar daarnaast moet je er nog sfeer in zien te brengen. En dat lukte met die twee lampen in de achtergrond. bedenk eens hoe het is als ze er niet zouden zijn.


Voorbeeldfoto bij tips over achtergronden

De achtergrond om onbedoeld de sfeer te verlagen

En ook een verkeerde achtergrond kan ineens alle sfeer uit je foto halen.

Op de achtergrond zie je het uitvak tijdens de wedstrijd RKC tegen Volendam. Vanuit Volendam waren er vijf supporters meegereisd. geen idee waarom het er maar vijf waren, de afstand Volendam naar Waalwijk is ook weer niet megagroot. Maar de sfeer is wel een beetje weg, de spanning is uit de foto. De speler op de voorgrond is wel scherp, maar door het lege vak erachter blijft je focus niet op de speler.
Het vertelt iets over hoe interessant de supporters de uitwedstrijden in de tweede divisie van het betaald voetbal soms vinden.....

Een aantal voorbeelden met wat uitleg over de achtergrond. Ik hoop dat ik je een beetje kan laten zien waarom het dus belangrijk is om ook rekening te houden met die achtergronden. Het haalt de sfeer eruit als je het niet goed doet. Het leidt de aandacht af wanneer het niet moet.
En als je het wel goed doet, dan maakt het de foto completer als wanneer je er niet op let.