Algemene introfoto

10 korte tips om beter te fotograferen


Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk interessanter. Hier 10 eenvoudige tips om net even dat beetje meer uit standaard foto's te halen. Tips die je in je achterhoofd kunt houden, en als je ergens komt en je denkt daar een leuke foto van te kunnen maken je zou kunnen gebruiken

Download dit document in PDF

Inhoudsopgave

Leer het licht lezen
Breng diepte in je foto
Neem de tijd
Kijk rond
Zeg alles
Kader het in
De achtergrond
Vul het plaatje
Hou het plaatje in je hoofd
Breek met de regels


Voorbeeldfoto bij 10 tips

Leer het licht lezen

Met fotograferen draait alles om het licht.
Hoe valt het? Hoe intens is het? Waar zitten de schaduwpartijen? Waar zitten de hooglichten?
Allemaal dingen die je je af moet vragen wanneer je ergens gaat fotograferen. Het licht in de foto maakt je sfeer. Erg belangrijk dus om voor het maken van je foto naar die dingen gekeken te hebben. Slecht licht verknalt een foto totaal terwijl geweldig licht het sfeertje helemaal maakt.

Door het spel tussen schaduw en licht ligt het accent nog meer op deze zonnende leeuwin. Ze gaat natuurlijk niet voor niets in de zon liggen maar omdat de leeuwin in het licht ligt blijft de aandacht ook bij haar. De dingen in de schaduw trekken minder snel de aandacht.

 

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Breng diepte in je foto

Het menselijk oog kan zien in breedte, hoogte en diepte, je camera niet. Een camera kan de breedte en de hoogte van een situatie weergeven maar diepte gaat niet. Beweeg bij het zien van een foto maar eens naar links en rechts; het plaatje blijft gelijk. Probeer dus de diepte in de foto te brengen door het zorgvuldig uitzoeken van je onderwerpen.
Splits een foto op in 3 lagen; voorgrond, middengebied en achtergrond en ga dat vervolgens invullen. Een onderwerp op de voorgrond kan een schitterende inleiding voor de achtergrond zijn. En het vertelt daarmee iets over de diepte van de foto.

Door de hardloopster met veel groothoek te fotograferen is ze lekker dichtbij. Door haar schaduw wordt je richting achtergrond getrokken om te zien in welke omgeving het is gemaakt.

 

Neem de tijd

Probeer niet even snel een plaatje te maken. Het werkt niet. Als je de tijd voor iets neemt en op je gemak rondwandelt, dan zie je vaak meer als wanneer je naar je favoriete plek rent. Kijk rustig om je heen en geniet van de kleine dingetjes. En als ze echt mooi zijn, maak een foto!

Rust in de kop is eigenlijk het grootste advies van deze tip. Wanneer je gewoon rustig blijft en bijvoorbeeld bij een mooi plekje in het bos komt, dan kun je je wel blind staren op die hele mooie boom. Maar neem eens de tijd om goed om je heen te kijken. Waarom is die boom mooi? Wat staat er in de achtergrond? Als ik nu eens dat ene bosje wat er linksonder de boom staat uit beeld wil hebben? Waar moet ik dan gaan staan?

Allemaal dingen die je jezelf af zou kunnen vragen als je de tijd neemt voordat je de camera naar je oog haalt.
Je moet het plaatje wat je wilt maken al een beetje in je hoofd hebben zitten en daar vooraf ook rustig de tijd voor nemen.

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Kijk om je heen

Focus je niet op dat ene wat je wilt vangen. Er is zoveel meer te zien. Kijk om je heen, kijk links, kijk rechts. Maar ook zeker een keer omhoog en een keer achter je. Wedden dat als je dat doet, dat je veel meer interessante dingen tegenkomt.

Het zou voor mij ook niet de eerste keer zijn dat ik me ergens zo op concentreer dat ik andere dingen over het hoofd zien. Vooral bij voetbalwedstrijden wil me dat nog wel eens overkomen. Ik zit zo geconcentreerd door de camera te kijken, dat de rest me totaal ontgaat.

En soms is dat namelijk best zonde, want d'r gebeuren ook buiten de lijnen van het voetbalveld interessante dingen. Zo het bijvoorbeeld erg koud zijn in de winter. Als je je helemaal concentreert op de wedstrijd zie je de ingepakte supporters op de tribune over het hoofd. En daar kunnen soms best leuke plaatjes tussenzitten.

 

Zeg alles

Wanneer je ergens bent, laat dan ook alles zien. Maak gebruik van verschillende soorten fotos. Maak er in landschapsmodus maar ook in portretstand. Werk met groothoek en ook met tele. Zoek weidse landschappen maar kruip er ook een keer in. Wissel af in je fotos en je komt met een gevarieerd aanbod thuis. Als fotograaf ben je bezig met communiceren via de camera. Doe me een lol; zeg me alles!

Je kunt thuiskomen met gewoon een losse foto. Daar is op zich natuurlijk ook niets mis mee. Maar als je bijvoorbeeld een gebouw gaat fotograferen, loop er eens rustig omheen. Maak verschillende dingen. Probeer een overzicht te maken van een gebouw en zoek ook meteen detailopnames.
Wanneer je je foto's varieert, dan zul je merken dat je een beetje een verhaal gaat vertellen. Je kunt met je detailfoto's kleine dingen benadrukken zonder dat het voor de kijker een heel zoekplaatje wordt op de overzichtsfoto. Als fotograaf kun je op die manier ook makkelijker je complete verhaal vertellen.

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Kader het in

Een schilderij of een foto aan de muur zit vaak in een lijst. Dat is niet voor niets. Het maakt de overgang tussen de rand van de foto of schilderij net iets minder hard. Voor een foto op internet geldt eigenlijk hetzelfde.
Je kunt een foto voorzien van een kader, maar je kunt in de foto ook al dat kader maken. Door je foto dusdanig te maken dat je onderwerp in een natuurlijk kader komt, kun je de aandacht ook al naar dat onderwerp toe trekken. Niet meteen naar Photoshop grijpen en een kader om je foto heenzetten. Dat is een beetje afgezaagd anno nu. Je kant het ook in je foto zelf proberen te stoppen.

Op de voorbeeldfoto waren we op een druilerige zondagmiddag in de bossen. Terwijl een gedeelte van de groep diep de bossen in trok, bleven wij met een groepje achter om gewoon wat te kletsen over fotografie.
De bomen links en rechts vormen samen met de bladeren erboven letterkijk een natuurlijk kader waardoor de aandacht op de pratende en luisterende mensen blijft.

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

 

De achtergrond

Achtergronden maken de foto. Zorg ervoor dat er geen rare dingen uit je onderwerp steken. Een vlaggemast uit een hoofd is not done. Een horizon die dwars door iemands nek loopt, is geen optie.

Probeer je achtergronden zo te krijgen dat ze wel deel uitmaken van de foto, maar de aandacht niet afleiden. Sterker nog, probeer het zo te maken dat de achtergrond subtiel iets toevoegd aan de sfeer van de foto.

Door een foto met iets meer groothoek te maken in plaats van me blind te staren op de auto, laat ik een beetje van de omgeving zien. Daardoor vertel ik meer dan dat de auto hard reed, ik vertel ook nog een beetje over waar het was.

 

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Vul het plaatje

Laat zien wat je bedoeld.
Ben niet bang om de dingen ook dichterbij te brengen als ze zijn. Het is geen ramp als personen er niet compleet op staan. Je mag best de benen van iemand niet fotograferen.

Probeer wel op te letten dat je ledematen goed afsnijdt. Snij niet zomaar iemands vingers van een foto, dat ziet er wat raar uit. Ook een portret helemaal krap inkaderen hoeft geen probleem te zijn. Als het gaat om het gezicht, waarom dan de rest laten zien?

 

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Hou het plaatje in je hoofd

Fotografie is niet alleen op het knopje drukken. Ook een stukje nabewerking is essentieel. Hou daar al rekening mee bij het maken van de foto.

Even ter illustratie een before and after. Hoe ver je gaat, moet je zelf bepalen. Maar ik wist van tevoren dat ik de palen wegkreeg en maakte me daar bij het maken van de foto ook geen zorgen om (Natuurlijk zijn ze bij de publicatie blijven staan :wink: )

 

Voorbeeldfoto bij 10 tips

Breek met de regels

Als je de regels kent en kunt toepassen, breek er dan mee. Fotografie is creatief. Wees het dan ook. Doe anders, doe eens gek. Laat dingen zien vanuit hoeken die we niet verwachten.

Door veel ruimte om het vliegtuigje te laten leg ik nog meer nadruk op dat vliegtuigje.

 

Het polarisatiefilter   Terug naar boven   Terug naar de tips   Over achtergronden


Fotojeroen per mail Fotojeroen op Facebook Fotojeroen op instagram Fotojeroen op Youtube